Tijd om te genieten?

Ik móét nog naar de drukker en mijn kwartaalaangifte doen, de was ophangen, het idee voor een nieuw online programma uitwerken, een locatie voor de retraite boeken, ramen zemen, facturen versturen, reageren op mijn nominatie voor aanstormend talent, de kinderen van school halen, facebookberichten inplannen, een verjaardagscadeautje kopen voor tante Alie, mijn wekelijkse nieuwsbrief schrijven, 2 intakes doen, nog 4x naar de sportschool (ben deze week pas 1x geweest), een über goede mega-interessante blog schrijven, met de kat naar de dierenarts, Met Gemma naar de sauna, naar die saaie netwerkborrel, de loodgieter bellen, een pakketje ophalen bij nr. 17, een afspraak maken bij de kapper, een afspraak maken voor de APK, opzoek naar een nieuwe boekhouder… zucht.

En nu moet ik dus OOK NOG genieten van mijn succes en de vrijheid die ik als ondernemer heb!?

Ja! Nou ja, het hoeft niet. Ik bedoel, het kan. Het hangt er namelijk helemaal vanaf welke keuzes jij maakt en hoe je met je tijd omgaat. Want hoe zonde is het als jij niet meer kan genieten van een dagje weg met een vriendin? Of van complimenten en erkenning die jij krijgt voor wat jij doet met jouw bedrijf? Enkel en alleen omdat jij het gevoel hebt dat je van alles moet, zonder hier bewuste keuzes in te maken en zelf de regie te voeren.

Om het je een beetje makkelijker te maken en om je te laten zien hoe je wat meer lucht voor jezelf kan creëren, deel ik hieronder 5 dingen die je niet meer hoeft te doen. Ik ben ervan overtuigd dat je door deze dingen niet te doen, vanzelf meer vrijheid gaat voelen en meer van het leven, het ondernemerschap én je succes kunt genieten!

Je hóéft niet alles zelf te doen

Veel zzp’ers zijn geneigd om alles maar alleen te doen. Je bent in je eentje een heel bedrijf: de manager, de werkvloer, de administratie, it-beheer, facilitaire dienst…
Denk eens na over welke taken jou veel tijd en energie kosten en die niet vallen onder jouw ‘core business’. Wat zou het je -o.a. aan tijd- opleveren als je bijvoorbeeld het schrijven van je nieuwsbrief, het versturen van facturen of het inplannen van facebook berichten zou uitbesteden? Bijvoorbeeld aan een VA of facebookmarketeer.

Maar ook in huis hoef je niet alles zelf te doen. Als je de mogelijkheid hebt om het huishouden uit te besteden: doen! Vind je dat een beetje veel van het goede? Er zijn voldoende andere mogelijkheden. Je kan een glazenwasser laten komen, een strijkservice inschakelen, de boodschappen laten bezorgen, of misschien heb je wel kinderen die een extra zakcentje willen verdienen.

O ja, voel je vooral niet verplicht om de tijd die je overhoud ‘nuttig’ te besteden. Juist door deze tijd te gebruiken voor ontspanning en bezinning, zal je zien dat de dingen die je wel doet makkelijker gaan en dat je er ook meer energie voor terug krijgt.

Je hóéft niet zo veel ballen hoog te houden

Zie jij altijd weer geweldige kansen voor je bedrijf? Heb je plenty ideeën voor nieuwe diensten en producten, events of campagnes waar je direct mee aan de slag moet? En laat jij je makkelijk overhalen om zitting te nemen in weer een commissie, het familiefeest te organiseren en andere tijdrovende ‘kun-jij-dat-even-doen-dingen’? Het zijn allemaal tijdvreters waartoe niemand je verplicht. Je haalt het jezelf op de hals. Jij zegt er ja tegen en dat hoeft dus niet!

Leer jezelf aan om altijd even bedenktijd in te bouwen. Ook voor de dingen die je zelf bedenkt. Vraag je eerst af wat het je zal opleveren en of je het er wel bij kunt hebben.
Door er voor te kiezen om wat minder ballen hoog te houden, heb je ook nog tijd om eens om je heen te kijken en van het jongleren te genieten.

Je hóéft niet alle ‘verplichte nummers’ af

Oké, offline netwerken is belangrijk, maar lang niet alle netwerkborrels, -koffies en –diners leveren jou ook echt wat op. Durf hierin kritisch te zijn en keuzes te maken. Hetzelfde geldt voor je sociale leven. Je hoeft niet naar alle feestjes, recepties en verjaardagen waarvoor je uitgenodigd wordt. Als jij je tijd voor andere belangrijke zaken (of lekker voor jezelf!) nodig hebt, mag je best eens een uitnodiging afslaan.

Je hóéft niet alles te bewaren

Dit klink misschien een beetje tegenstrijdig, want dingen bewaren is vrij passief. Het weggooien kost meer energie, hoor ik je denken. Maar al die spullen op je werkplek en in huis waar je niets meer mee doet maar misschien wel wat mee moet, maken onrustig en nemen ruimte in je hoofd in beslag. Af en toe flink opruiming houden kan je enorm veel rust geven. Gooi die mok waar je dat oor echt nooit meer aan gaat lijmen dus maar gerust weg. Ook dat spuuglelijke beeldje dat je cadeau hebt gekregen mag naar de kringloop als het voor jou eigenlijk niets betekent. Heus, de gever merkt het waarschijnlijk niet eens.

Hetzelfde geldt voor e-mails. Deze zijn niet fysiek aanwezig, maar kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Zorg dat je zo vaak mogelijk de dag afsluit met een lege inbox. Gebruik je inbox niet als lijst met uitgestelde beslissingen. En laat het ook geen archiefmap zijn voor berichten die je toch nooit meer nodig hebt.

Je hóéft het allemaal niet perfect te doen

Schuilt er een perfectionist in jou? Dan is dit de belangrijkste tip die ik voor je heb: GOED IS GOED GENOEG. Voor verrassend veel zaken geldt zelfs: Done is better than perfect. Als je naar deze overtuiging kunt leven, wordt je leven zo veel makkelijker. Wist je dat de laatste 20% van de kwaliteit vaak 80% van de tijd en energie kost?

Blijft het lastig om genoegen te nemen met goed genoeg? Leg dan je werk eens voor aan iemand anders op het moment dat jij denkt: “Nu alleen nog even de puntjes op de i.” Je zal zien dat je werk ook zonder puntjes door de ander als goed beoordeeld wordt. En dat in slechts 20% van de tijd die je er anders aan zou spenderen 😉

Dus heb je tijd om van het ondernemerschap te genieten? Ik dacht het wel!